Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Novosti

2023. – EUROPSKA GODINA VJEŠTINA

9. veljače 2023.

 European year of skills

Suvremene promjene na jedinstvenom tržištu rada Europske unije zahtijevaju nove prilagodbe raspoložive radne snage u vidu razvoja digitalnih i zelenih znanja i kompetencija. Uzevši u obzir stalnu potrebu za učenjem i razvojem, Europska komisija proglasila je 2023. godinom vještina.

Posjedovanje relevantnih vještina osnažuje ljude da se uspješno nose s promjenama na tržištu rada i da se u potpunosti uključe u društvo, što ne samo da doprinosi gospodarskom oporavku već i omogućuje integraciju različitih društvenih skupina neovisno o njihovom primarnom obrazovanju, dobi i spolu.

Prema podatcima objavljenim na Europskoj platformi za digitalne vještine i radna mjesta mnogi građani Europske unije nemaju odgovarajuće ili osnovne digitalne vještine, a ujedno je i nedovoljna zastupljenost žena zaposlenih u STEM području. Nedostatak odgovarajuće radne snage odnosno osoblja s odgovarajućim digitalnim vještinama predstavlja problem koji sve više nadilazi samu potrebu poslodavaca, jer izravno utječe na ekonomski razvoj EU. Iz tog je razloga Europska komisija postavila ciljeve u europskom programu vještina i akcijskom planu za digitalno obrazovanje kako bi se osiguralo da čak 80% odraslih osoba do 2030. posjeduje osnovne digitalne vještine te 20 milijuna zaposlenih u ICT području, jer je snažno digitalno gospodarstvo, koje pokreću građani EU s digitalnim vještinama, ključno za inovacije, rast, radna mjesta te europsku konkurentnost.