Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Novosti

7. susret hrvatske dijaspore Južne Amerike

5. prosinca 2023.

 img_2_1701769104216

Održan je 7. susret hrvatske dijaspore Južne Amerike u Montevideu, Urugvaj, od 23. do 26. studenoga 2023. godine. Susret je organizirao Hrvatski dom - Hogar Croata de Montevideo, koji ove godine slavi 95. obljetnicu svog postojanja. Susret je podržan od strane Vlade Republike Hrvatske, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatske Matice iseljenika, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Argentinskoj Republici, Konzulata Republike Hrvatske u Urugvaju, Gradske uprave Montevidea i Argentinsko-hrvatske gospodarske komore.

Cilj susreta bio je okupiti predstavnike hrvatskih zajednica Južne Amerike, te razmijeniti iskustva i ideje o očuvanju i promicanju hrvatskog identiteta, jezika i kulture u Južnoj Americi. Također, susret je bio prilika za predstavljanje mogućnosti i poticaja koje Republika Hrvatska nudi svojim iseljenicima i njihovim potomcima za povratak u domovinu.

Na susretu su sudjelovali predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koji su zajedno s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, imali ulogu u informiranju sudionika susreta o stanju na tržištu rada u Republici Hrvatskoj i predstaviti mjeru aktivne politike zapošljavanja "Biram Hrvatsku“ koja potiče Hrvate iz inozemstva da se vrate u Hrvatsku i pokrenu vlastiti posao uz subvencije do 27.000 eura.