Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Novosti

Re-open EU

17. veljače 2021.

 reopen

Postupnim otvaranjem granica unutar Europske unije koje su neko vrijeme bile zatvorene u cilju sprečavanja širenja bolesti COVID-19, javila se potreba za informiranjem građana o aktualnom stanju i uvjetima ulaska i boravka u državama članicama, uvjetima koji se mijenjaju ovisno o situaciji s pandemijom. Kako bi se građanima olakšalo planiranje predstojećih putovanja, kreiran je novi internetski alat Re-open EU, dostupan na 24 jezika.

Alat sadržava interaktivnu kartu s prikazom granica i geografskog položaja odabrane zemlje. Informacije koje se nalaze u informativnom prozoru podijeljene su u četiri kategorije: informacije povezane s bolešću COVID-19, putovanje, usluge te zdravlje i sigurnost. Odabirom ikone (brod, zrakoplov, vlak itd.) možete doznati više o prometu u toj zemlji: možete li ući u odabranu zemlju ili izaći iz nje u turističke svrhe, možete li se slobodno kretati unutar te zemlje, kojim prijevoznim sredstvom možete ući u tu zemlju, koja će se ograničenja ili mjere izolacije primjenjivati pri ulasku u zemlju te trebate li liječničku potvrdu za ulazak.

Sljedeća kartica prikazuje najvažnije usluge i pruža informacije o tome hoćete li se njima moći koristiti. Kao i na kartici s informacijama o putovanju, na pitanja je odgovoreno jednostavnim „da” ili „ne”, a u nastavku se navodi detaljnije obrazloženje. Navodi se jesu li u odabranoj zemlji otvorene trgovine koje nisu neophodne, je li dostupan smještaj te jesu li otvoreni kafići i plaže. Na kraju možete pronaći i vaučer za smještaj koji možete iskoristiti do kraja 2020.

Posljednja kartica okvira s informacijama sadržava sve što biste trebali znati o rizicima prije donošenja odluke o posjetu zemlji. To uključuje područja koja biste trebali izbjegavati na putovanju, informacije o tome mora li se nositi maska i jesu li propisane mjere ograničavanja socijalnih kontakata te preporučene mjere opreza koje biste mogli poduzeti pri posjetu zemlji.

Portal se dnevno ažurira.