Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Novosti

Europsko nadzorno tijelo za rad podržava pošten rad sezonskih radnika

15. lipnja 2021.

 hr-som-2

Europsko nadzorno tijelo za rad (ELA) 15. lipnja 2021. godine pokrenulo je kampanju za pod nazivom "Prava za sve sezone", skrećući pozornost na potrebu promicanja poštenih i sigurnih uvjeta rada sezonskih radnika zaposlenih u zemljama EU. Uz Europsko nadzorno tijelo za rad u ulozi nositelja s ključnim partnerima  Europskom komisijom, Europskom platformom za borbu protiv neprijavljenog rada, mrežom EURES, državama članicama EU i socijalnim partnerima, kampanja će se provodito od lipnja do listopada 2021. godine.

Procjenjuje se da se svake godine do 850.000 građana EU bavi sezonskim poslovima izvan svoje zemlje podrijetla. Mobilni sezonski radnici imaju ista prava na poštene radne uvjete kada rade u drugoj zemlji EU, s istim radnim i socijalnim pravima kao i lokalni radnici. Međutim, s obzirom na privremenu prirodu svog posla, mogu biti podložniji nesigurnim radnim i životnim uvjetima, prijevarama ili iskorištavanju. Pandemija Covid-19 pogoršala je uvjete sezonskih radnika i izložila ih povećanom zdravstvenom riziku.

Kako bi apostrofiralo ove izazove na terenu i zaštitilo poštene radne uvjete sezonskih radnika, Europsko nadzorno tijelo za rad zajedno s Europskom komisijom, državama članicama EU-a i socijalnim partnerima provodi Akcijski plan o sezonskim radnicima. Kao dio ove integrirane akcije, komunikacijska kampanja „Prava za sve sezone“ ima za cilj podizanje svijesti mobilnih sezonskih radnika i njihovih poslodavaca o njihovim pravima, obvezama i dostupnim savjetodavnim uslugama.

Kako biste saznali više o kampanji ili dobili informacije kao sezonski radnik ili poslodavac, posjetite web stranicu www.ela.europa.eu/campaigns/rights-for-all-seasons.