Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Novosti

BREXIT: NAJČEŠĆA PITANJA I SITUACIJE

16. veljače 2021.

 brexit-4011711_640

Od 1. siječnja 2021. Brexit je okončao slobodno kretanje osoba između EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva. Slijedi kratak prikaz utjecaja Brexita na osobe u različitim situacijama.

Ja sam državljanin EU-a koji legalno boravi u UK od prije 1. siječnja 2021. Ugovor o povlačenju štiti vaše pravo da ostanete ili radite, osigurava nediskriminaciju i štiti vaša prava iz socijalnog osiguranja. Da biste ostali u Velikoj Britaniji, morate se prijaviti na EU Settlement Scheme.

Ja sam državljanin UK koji legalno boravi u EU27 od prije 1. siječnja 2021. Ugovor o povlačenju štiti vaše pravo da ostanete ili radite, osigurava nediskriminaciju i štiti vaša prava iz socijalnog osiguranja. Možda ćete trebati prijaviti boravak u zemlji EU-a u kojoj živite.

Ja sam državljanin EU, a u UK stižem nakon 31. prosinca 2020. Da biste posjetili, studirali ili radili u Velikoj Britaniji, morate se pridržavati postojećeg britanskog imigracijskog zakonodavstva primjenjivog na sve državljane trećih zemalja. Saznajte trebate li vizu na web mjestu Vlade UK.

Ja sam državljanin Velike Britanije, a u EU stižem nakon 31. prosinca 2020. Da biste posjetili, studirali ili radili u EU, morate se pridržavati EU-a i nacionalnih pravila o migraciji iz trećih zemalja. Između ostalog, trebat će vam radna dozvola.

Ja sam upućeni radnik. Sporazum ne uključuje pravila za upućivanje radnika iz UK u EU ili obrnuto. To znači da će, na primjer, radnik kojeg UK pošalje u EU na rad morati platiti doprinose za socijalno osiguranje u državi članici EU-a i na njega će se primjenjivati ​​zakoni te države, osim ako država EU-a odluči nastaviti sa sustavom upućivanja kakav je postojao do sada.

Više informacija potražite na stranici GU za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost i portalu Vaša Europa.