Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Novosti

„Forum des Mondes Mediterraneens”  Marseille, Francuska Republika

11. veljače 2022.

 jpg

7. i 8. veljače 2022., u Marseillu u Francuskoj, pod pokroviteljstvom predsjednika Francuske Republike Emmanuela Macrona, održan je „Forum des Mondes Mediterraneens“ .

EURES Hrvatska sudjelovao je na Forumu te je predstavio situaciju na tržištu rada i prilike za zapošljavanje u Hrvatskoj.

Cilj Foruma bio je ujediniti sudionike iz cijelog Mediterana oko postizanja rješenja zajedničkih izazova.Program Foruma sadržajno je bio podijeljen u nekoliko ključnih tema; Kultura i baština, Obrazovanje, osposobljavanje i mobilnost, Zapošljavanje, inovacije i poduzetništvo, Okoliš, biološka raznolikost i održivi razvoj te Uključivost i solidarnost.U sklopu svake teme održavali su se okrugli stolovi i radionice te se bili prisutni izlagači koji su zainteresiranim posjetiteljima pružali informacije o svojim uslugama i mogućnostima suradnje.

Unutar teme Zapošljavanja, inovacije i poduzetništvo,  u organizaciji Zavoda za zapošljavanje iz Francuske, Pôle emploi, održalo se „Selo zapošljavanja i poduzetništva“ („Employment-Enterpreneurship Village“ ) na kojem je bilo je prisutno tridesetak poslodavaca iz Francuske koji su zainteresiranim tražiteljima zaposlenja nudili informacije o radnim mjestima; a na poziv EURES-a Francuske okupljeni su predstavnici Hrvatske, Grčke, Tunisa i Maroka.

Zainteresiranim tražiteljima zaposlenja iz Francuske pružale su se informacije o uvjetima života i rada u Hrvatskoj te mogućnostima zapošljavanja. S nekoliko desetaka kandidata obavljeni su informativni razgovori. Na sajmu je aktivno promovirano 15 oglasa za 3 hrvatska poslodavca.

S obzirom na epidemiološku situaciju i ograničenja vezana uz navedeno, posjećenost sajma bila je solidna. S predstavnicima EURES-a Grčke i Francuske uspostavljen je kontakt i dogovorena suradnja oko budućih  projekata te je pokrenuta razmjena kojom će se dalje omogućiti stvaranje mreže i pokretanje novih inicijativa.