Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Novosti

KONFERENCIJA O PRAVIMA MIGRANATA I IZBJEGLICA U REPUBLICI HRVATSKOJ

8. prosinca 2022.

 Konferencija o pravima migranata i izbjeglica u RH

U organizaciji Centra za mirovne studije, 7. prosinca u središtu Zagreba, održana je G100 nacionalna konferencija o promicanju prava migranata i izbjeglica u Hrvatskoj.
Svrha konferencije bila je okupljanje predstavnika nevladinih udruga i državnih institucija zajedno s državljanima trećih zemalja kako bi raspravljali o ključnim temama vezanim uz integraciju stranaca odnosno migranata, azilanata i izbjeglica te formuliranja prijedloga mogućih poboljšanja i promjena politika povezanih s integracijom.

Prvi dio konferencije organiziran je po uzoru na takozvane stolove promjene kojima su predsjedali pripadnici jedne od skupina osoba pod međunarodnom zaštitom, a koji su s ostalim sudionicima podijelili svoja iskustva, izazove i probleme s kojima su se susretali u području rješavanja pitanja vize i statusa u RH, zdravstvene skrbi, obrazovanja te zapošljavanja. Nakon što su sudionici čuli sve predstavljene teme, u nastavku konferencije koja je u drugom dijelu bila otvorena za javnost, održano je završno izlaganje svih predstavnika stolova pri čemu su uz odgovore na pitanja publike izneseni i glavni zaključci konferencije.

Cilj konferencije nije bio samo podizanje svijesti o problemima s kojima se državljani trećih zemalja susreću u svakodnevnom životu u Hrvatskoj, poput manjka podrške pri usvajanju jezika, usklađenosti školskih sustava, ograničenim mogućnostima rada, skupim zdravstvenim osiguranjem, nedostatkom pravih informacija, obeshrabrujućom birokracijom i slično, nego i pronalaženje odgovarajućih alternativa i prikladnih rješenja koji bi olakšali te unaprijedili proces društvene integracije.