Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Novosti

KONFERENCIJA O PREKOGRANIČNIM RADNICIMA

22. siječnja 2023.

 konferencija-o-prekogranicnim-radnicima

U razdoblju od  18. do 19. siječnja, u Bruxellesu, u organizaciji Europske komisije odnosno Sektora za regionalne i urbane politike održana je konferencija naziva „Živa prekogranična tržišta rada“ (Vibrant Cross-Border Labour Markets).

Prekogranične suradnje u EURES-u (EURES cross-border partnerships) trenutno broje sedam aktivnih partnerstava u pograničnim regijama Francuske, Belgije, Nizozemske, Njemačke, Luksemburga, Italije, Slovenije, Španjolske i Portugala.

Prekogranični radnici smatraju se pionirima slobodne mobilnosti u EU, a trenutno broje 1.3 milijuna što čini 0,8% radne populacije EU (156.8 m), iako se predikcije potencijala kreću oko brojke od 13.1 milijuna prekograničnih radnika.

Dvodnevna konferencija, koja se sastojala od predavanja, panel rasprava te paralenih odvojenih radionica, predstavila je aktualne teme u području prekograničng rada poput izazova oporezivanja u prekograničnom tržištu rada, utjecaja na socio-ekonomski razvoj te izazova i novih pristupa prekograničnom tržištu rada.
Jedna od tema kojoj se posvetila velika pozornost bilo je pitanje teleworkinga odnosno rada na daljinu u prekograničnom području. Rad od kuće za vrijeme pandemije Covida 19 te ubrzana digitalizacija intenzivirali su raspravu na ovu temu. Jedan od prijedloga Europske Unije je zakonska regulacija rada od kuće na 40% radnog vremena, tj. 96 sati godišnje (dva dana u tjednu), a primjer navedenog je nedavno potpisani bilateralni ugovor između Francuske i Švicarske.  

Također svoje dugogodišnje iskustvo rada u prekograničnim partnerstvima predstavili su predstavnici partnerstva Španjolske i Portugala EURES Transfronteirizo Galicia-Norte Portugal, partnerstva Švedske i Danske Øresund, partnerstva Belgije, Nizozemske, Njemačke i Francuske EURES transfrontalier de la Grande Région i dr.

Europska komisija odlučna je podržavati prekogranično tržište rada kroz implementaciju nekoliko inicijativa i boljom zakonskom regulativom.

U svijetlu nedavnog ulaska Hrvatske u šengenski prostor pitanje prekograničnog rada dobilo je još veću važnosti te su predstavljene teme doprinijele boljem razumijevanju specifičnosti takvog rada.