Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Novosti

Sastanak EURES-a u austrijskom Vorarlbergu i posjete turističkim objektima

30. rujna 2022.

 Vorarlberg

Na poziv EURES-a Austrije i austrijske službe zapošljavanja AMS Vorarlberg, predstavnica osječkog EURES-a sudjelovala je na zajedničkom sastanku ispred EURES-a Hrvatske s predstavnicima nekoliko zemalja. Cilj službene posjete nastavak je i jačanje suradnje i projekata zapošljavanja u području zimskog turizma uz organizirane posjete poslodavcima. Naime, zapadna regija Vorarlberg  koja graniči s Njemačkom, Švicarskom i Lihtenštajnom, najpoznatija je upravo po zimskom turizmu i hotelima visoke kategorije, čiji su gosti pretežito državljani Austrije, Švicarske, Lihtenštajna, Nizozemske i Njemačke, a poslodavci bilježe visoku potražnju za kvalificiranim osobljem koje nedostaje na njihovom tržištu rada.

Izvrsna organizacija obilazaka brojnih obiteljskih hotela u regiji i neposredni kontakti s poslodavcima kao i održani sastanci s regionalnim menadžerom AMS-a Vorarlberg i s direktoricom Gospodarske komore Vorarlberga za turizam (WKO Vorarlberg), pružili su vrijedan uvid u tamošnje tržište rada, kao i doživljaj brojnih mogućnosti te odličnih uvjeta rada. Potonje je od iznimnog značaja u radu EURES-ovih savjetnika, zbog mogućnosti pružanja cjelovitih i provjerenih informacija tražiteljima posla u projektima zapošljavanja.

Naime, osim mogućnosti za dobru zaradu u zimskoj sezoni koja traje od prosinca do travnja, poslodavci svojim zaposlenicima nude i dodatne pogodnosti u vidu besplatnog smještaja u jednokrevetnim hotelskim sobama ili u potpuno opremljenim smještajnim objektima za djelatnike, tri besplatna obroka te korištenje hotelskih prostorija za vježbanje i rekreaciju. Kao posebnu pogodnost za zaposlenike u turizmu, Gospodarska komora za turizam (WKO Vorarlberg) osmislila je karticu i aplikaciju STARCARD pomoću koje se ostvaruju razni popusti, primjerice na ski-pass, evente, kino ulaznice, fitness dvorane, obroke „2 za 1“, besplatne karte za autobuse i vlakove i dr.

Potrebe hotela pretežito se odnose na kvalificirano osoblje za rad u kuhinji, posluživanju, recepciji, a  traže se u većem broju i sobarice te osoblje u wellness centrima. Osnovni uvjeti su poznavanje njemačkog ili engleskog jezika u ovisnosti o poziciji, radno iskustvo od minimalno 6 -12 mjeseci, a uz navedeno, poslodavci sve više naglašavaju dobru motivaciju i pozitivan stav.