Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Novosti

Zapošljavanja izbjeglica – edukacija za savjetnike Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

1. veljače 2024.

 Capture 1

U zajedničkoj organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i UNHCR-a Hrvatska,
dana 30. siječnja u Zagrebu, održana je edukacija za savjetnike Zavoda koji rade s osobama pod privremenom zaštitom, supsidijarnom zaštitom, međunarodnom zaštitom i tražiteljima azila koji, sukladno Zakonu o tržištu rada, čl. 14, imaju pravo upisa u evidenciju nezaposlenih kao i pravo na rad u Republici Hrvatskoj.

Tom je prilikom predstavljena vrijedna brošura pod nazivom Pravo na rad proizašla iz zajedničkih doprinosa HZZ-a, UNHCR-a te Hrvatskog pravnog centra, s ciljem pružanja svih relevantnih i korisnih informacija osobama navedenih statusa u pogledu zapošljavanja i ostalih radnih prava. Brošura je uz hrvatski jezik, prevedena i na engleski, ruski i ukrajinski jezik te je ujedno dostupna na službenoj stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Uzevši u obzir sve važnije pitanje društvene uključenosti gore navedenih ciljanih skupina, pri čemu je radna integracija ključna pri ravnopravnom sudjelovanju u zajednici, ova je edukacija pružila uvid u tumačenje i vlastitosti privremene, supsidijarne i međunarodne zaštite, razjasnila koja prava i obveze imaju navedene skupine u Hrvatskoj, kakva podrška može biti pružena prilikom njihova zapošljavanja i slično. Cilj edukacije bila je i razmjena iskustva i praksi u svakodnevnom radu savjetnika za zapošljavanje s ciljanim skupinama, s posebnim osvrtom i svjedočanstvima kako raznih organizacija civilnog društva, poput Centra za kulturu dijaloga, Isusovačke službe za izbjeglice, Udruge Svoja te Hrvatskog Crvenog križa, tako i samih osoba u pojedinim statusima, koji su predstavili vlastita iskustva i primjere dobrih praksi.