Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

EURES u Hrvatskoj

EURES je mreža za suradnju čija je svrha olakšati slobodno kretanje radnika na području slobodnog europskog tržišta rada koje čine države članice Europskog gospodarskog prostora i Švicarska. Uspostavljena je 1993., a pokrenuta 1994. godine kao instrument poboljšanja mobilnosti, odnosno prostorne i profesionalne pokretljivosti radne snage na europskom tržištu rada. Mrežu čine nacionalni koordinacijski uredi za EURES (NKU), članovi EURES-a (javne službe za zapošljavanje i druge organizacije) i partneri EURES-a, a koordinira je Europski koordinacijski ured za EURES.

EURES osoblje u dnevnom je kontaktu s poslodavcima i tražiteljima posla širom Europe,  pružajući tri osnovne usluge EURES-a: informacije, usmjeravanje i posredovanje između poslodavaca i tražitelja posla na europskom tržištu rada. Osoblje EURES-a poznaje praktične, pravne i administrativne pretpostavke mobilnosti na europskoj razini, a radi unutar javnog zavoda za zapošljavanje ili drugih organizacija u EURES mreži.

Ciljevi EURES-a su promovirati razvoj jedinstvenog europskog tržišta rada otvorenog svim radnicima zemalja članica EU-a, međudržavnu, međuregionalnu i međugraničnu razmjenu slobodnih radnih mjesta i prijava za zapošljavanjem, kao i transparentnost i razmjenu informacija o pojedinim nacionalnim/regionalnim tržištima rada, uvjetima života, obrazovanju, te metodologiji i indikatorima na statističkom stupnju.