Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Usluge EURES-a

CILJANI PROGRAMI MOBILNOSTI

Programima radne mobilnosti nastoji se zainteresiranim kandidatima olakšati pronalazak zaposlenja, praktične izobrazbe ili strukovnog naukovanja, a  poslodavcima pronalazak kvalificiranih radnika na širem europskom prostoru. Uz posredovanju pri zapošljavanju, dostupne su i financijske potpore za radnike i poslodavce.

Aktivnosti provodi nekoliko projektnih konzorcija o kojima više informacija potražite na EURES portalu, u kategoriji Ciljani programi mobilnosti za tražitelje posla ili poslodavce.

Za više informacija te savjete i pomoć oko prijave obratite se EURES savjetnicima na TMS@hzz.hr ili eures_hr@hzz.hr.

Ciljani program mobilnosti - EURES TMS

Tražite li priliku za posao / naukovanje / pripravništvo u drugoj državi članici EU-a, Islandu ili  Norveškoj? Ili ste poslodavac koji želi zaposliti kandidate iz cijele EU, Islanda ili Norveške?

Kliknite ovdje i istražite mogućnosti koje nudi EURES-ov ciljani program mobilnosti!

Tko?

Svatko tko želi sudjelovati kao tražitelj posla mora biti:

 • u dobi od najmanje 18 godina
 • državljanin bilo koje od država članica EU, Islanda ili Norveške, ili
 • legalni rezident (sa statusom dugotrajnog rezidenta) u bilo kojoj od država članica EU, Islandu ili Norveškoj

Državljani trećih zemalja ili državljani EU koji borave izvan teritorija EU ne ispunjavaju uvjete.

Poslodavci moraju biti:

 • tvrtke ili organizacije koje su legalno osnovane u jednoj od država članica EU-a, na Islandu ili Norveškoj, bez obzira na gospodarski sektor u kojem posluju

Jeste li mali ili srednji poduzetnik (MSP)? Dobre vijesti! Možete se prijaviti za financijske potpore za provedbu programa integracije za novozaposlene radnike.

Što?

EURES TMS povezuje prijavljene kandidate s poslodavcem koji nudi posao, pripravništvo ili naukovanje te ih podržava tijekom procesa zapošljavanja pružajući novčane naknade i prilagođene savjete! Za dodatne pojedinosti o raspoloživim financijskim potporama provjerite donju tablicu.

Gdje?

Sve države članice EU + Island ili Norveška.

U kojem sektoru?

Bilo koji gospodarski sektor - ovdje nema ograničenja!

Koliko dugo?

 • najmanje 6 mjeseci za poslove i naukovanja
 • najmanje 3 mjeseca za pripravnički staž

Njemački EURES TMS program

EU trenutačno promiče sljedeće njemačke projekte unutar ciljane sheme mobilnosti

 • Vaš EURES posao 3 (2022.-2024.)
 • Vaš EURES posao 4 (2023.-2025.)

Njemački EURES TMS program podržava sljedeće ciljne skupine:

 • Radnici s Njemačkom kao zemljom odredišta
 • Radnici koji traže posao diljem Europe
 • Radnici koji se vraćaju u domovinu nemaju pravo na financiranje
 • Ljudi koji su posebno pogođeni nezaposlenošću kao i pandemijom Corone (kao što su osobe s invaliditetom, umjetnici, samohrani roditelji, osobe koje nisu u obrazovanju, zaposlenju ili obuci - NEETS)
 • Mala i srednja poduzeća (SME) u Njemačkoj koja žele podržati svoje novozaposlene zaposlenike programom integracije

Širok izbor opcija podrške za tražitelje posla i tvrtke nudi se putem TMS-a, u rasponu od financijske potpore za pojedinačne kandidate za tečaj jezika i troškove preseljenja do financijske potpore tvrtkama za njihove programe integracije zaposlenika u Njemačkoj.

Napomena: Svim kandidatima se preporučuje da kontaktiraju EURES savjetnika najmanje 20 radnih dana prije planirane mjere kako bi osigurali stručne savjete, kako bi razgovarali o uvjetima i bili u mogućnosti priložiti relevantne dokumente (prijava s potrebnim prilozima, ugovor o radu, ponude tečajeva jezika itd.) na vrijeme.

Mogućnosti financiranja

 • Putni troškovi: Možete se prijaviti za jednokratnu financijsku potporu za svoje putne troškove prije razgovora.
 • Troškovi preseljenja: Nakon uspješnog pronalaženja posla, možete podnijeti zahtjev za jednokratnu financijsku potporu za preseljenje prije preseljenja.
 • Troškovi priznavanja: Možete se prijaviti za financijsku potporu za priznavanje akademskih i stručnih kvalifikacija.
 • Jezični tečaj u zemlji podrijetla: Možete se prijaviti za financijsku potporu za pripremni tečaj jezika u zemlji podrijetla, pri čemu sami birate organizatora jezičnog tečaja.
 • Tečaj jezika u zemlji odredišta: Možete podnijeti zahtjev za potporu za tečaj jezika (part-time) vezan uz zaposlenje u zemlji odredišta, pod uvjetom da ste zbog toga oslobođeni posla. Također možete slobodno odabrati ovog pružatelja jezičnih tečajeva.
 • Dodatna putna potpora: Paralelno s vašim zahtjevom za putne troškove ili troškove selidbe, možete podnijeti zahtjev za dodatnu putnu potporu ako se vaše prebivalište nalazi u perifernoj regiji u EU Europe i to rezultira znatnim dodatnim putnim troškovima ili ako trebate poseban oblik pomoći (npr. pratitelj) zbog tjelesnog oštećenja.
 • Obiteljski dodatak: U slučaju selidbe obitelji, možete podnijeti zahtjev za novčanu potporu ako ste odgovorni za najmanje jedno dijete mlađe od 18 godina ili osobu za koju je dokazano da treba skrb i preseli se s vama.

Napomena: Svim kandidatima se preporučuje da kontaktiraju EURES savjetnika najmanje 20 radnih dana prije planirane mjere kako bi osigurali stručne savjete, kako bi razgovarali o uvjetima i bili u mogućnosti priložiti relevantne dokumente (prijava s potrebnim prilozima, ugovor o radu, ponude tečajeva jezika itd.) na vrijeme. Potpuna prijavna dokumentacija mora se predati TMS timu (Njemačka) preko EURES savjetnika 10 dana prije početka planirane mjere. Ovdje želimo istaknuti sve kandidate koji su sklopili ugovor o radu s ili preko pružatelja kadrovskih usluga ili agencije za privremeno zapošljavanje: Europska komisija je odredila maksimalna ograničenja sudjelovanja za pojedine projekte po pružatelju kadrovskih usluga ili agenciji za privremeno zapošljavanje. (Vaš EURES posao 3 koji traje do 06/2024: 40; Vaš EURES posao 4 koji traje do 09/2025: 40). Vaši EURES savjetnici provjeriti će dostupnost financijskih sredstava prije vaše prijave.

Daljnje mogućnosti financiranja u Njemačkoj za podršku vašoj integraciji

Ako namjeravate raditi u Njemačkoj, vaš poslodavac može podnijeti zahtjev za financiranje vaše integracije. Program integracije izradit će se u skladu s vašim individualnim potrebama i zahtjevima radnog mjesta. Tradicionalno, ključne komponente su tečaj jezika, kao i podrška i pomoć pri navikavanju na život u Njemačkoj, te drugi aspekti povezani s integracijom.
Kvalificirana za financiranje su mala ili srednja poduzeća (SME) u Njemačkoj, koja su zainteresirana za popunjavanje upražnjenih radnih mjesta zaposlenicima iz drugih europskih zemalja. Paket financiranja sastoji se od stručnog savjetovanja (razvoj prilagođenog programa integracije) i financijske potpore od 1.500 € po novozaposlenom sudioniku u registriranom TMS integracijskom programu. Savjetovanje provodi specijalizirani projektni partner u Njemačkoj, s posebnim iskustvom u njemačkom tržištu rada.

Usluge i pogodnosti

EURES TMS tražiteljima posla i poslodavcima nudi mogućnost pristupa jedinstvenoj, integriranoj i prilagođenoj usluzi računajući na pomoć kvalificiranih i dugogodišnjih stručnjaka u postupcima prije, tijekom i nakon zaposlenja: projektni savjetnici.

Pored prilagođene podrške i pomoći, tražitelji posla i poslodavci mogu uživati ​​i u financijskim potporama:

CILJANA SKUPINAPOTPOREIZNOS
Tražitelji posla stariji od 18 godina (građani/stanovnici EU27/EGP)Naknada za intervju (pokriva troškove putovanja radi pohađanja razgovora za posao)Ovisi o udaljenosti i trajanju putovanja
Dodatak na naknadu za intervju za osobe s posebnim potrebamaMax €550
Naknada za preseljenje radi preseljenja u drugu državu članicuRazlikuje se ovisno o zemlji odredišta
Dodatak za preseljenje za osobe s posebnim potrebamaMax €550
Tečaj jezikaMax €2.200
Priznavanje diploma i kvalifikacija€440
Naknada za pripravnikeMax €660 mjesečno
PoslodavciIntegracijski program: trening i mentorstvoU ovisnosti o modulu i zemlji domaćinu
Poslodavci
(MSP registrirani u EU27/EGP)

Za više informacija molimo kontaktirajte TMS@hzz.hr ili posjetite EURES TMS Sweden

Ciljani program mobilnosti (EURES Targeted Mobility Scheme / EURES TMS) sufinancira Europska komisija kroz EU program za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI). Dizajniran je kako bi se olakšalo realiziranje projekata za mobilnost na teritoriju država članica EU + Irske i Norveške. Njegov je glavni cilj rješavanje neravnoteža na tržištu rada ciljanjem na uska grla i viškove rada u širokom rasponu sektora.