Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Usluge EURES-a

Sloboda kretanja radnika na zajedničkom europskom tržištu otvara nove mogućnosti za pronalazak radnika s odgovarajućim znanjima i vještinama. EURES vam može pomoći u uklanjanju prepreka mobilnosti i zapošljavanju radnika iz drugih članica.

Informiranje i savjetovanje

Slobodno kretanje radnika podrazumijeva mogućnost zapošljavanja radnika iz drugih država članica bez obveze ishođenja radne dozvole. Stranim poduzećima zainteresiranima za pokretanje poslovanja u Hrvatskoj, možemo pomoći upućivanjem na izvore informacija o mogućnostima pokretanja poslovanja, osnivanja poduzeća i financijskim poticajima za investitore u Republici Hrvatskoj. Pružit ćemo informacije o uvjetima života i rada u Hrvatskoj te o propisima u području zapošljavanja.

Objava slobodnih radnih mjesta putem EURES portala

Sukladno Uredbi 589/2016 Europskog parlamenta i Vijeća od 13. travnja 2016. (EURES uredba) potrebe za radnicima objavljene na portalu Burza rada Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dostupne su na portalu EURES. Ako svoje potrebe za radnicima ne možete zadovoljiti na nacionalnom tržištu i želite da Vaš oglas bude prepoznatljiv korisnicima EURES portala, savjetovat ćemo Vas o opisu radnog mjesta kako bi Vaš oglas privukao kandidate odgovarajućeg profila.

Ako imate potrebu za radnicima s određenog tržišta rada (primjerice, kada priroda posla zahtijeva izvorne govornike jezika), zatražit ćemo pomoć pri promociji vašeg radnog mjesta putem EURES mreže u željenoj državi.

Na zahtjev i uz podršku EURES-a iz druge države članice natječaji stranih poslodavaca mogu se objavljivati na mrežnim mjestima Zavoda. Zainteresirani poslodavci iz drugih članica EU obraćaju se EURES savjetnicima u matičnim državama.

Organizacija selekcije kandidata za zapošljavanje

U dogovoru s vama i u suradnji s EURES-om iz druge članice za vas ćemo napraviti predselekciju prijava kandidata iz inozemstva. Na vaš zahtjev, a sukladno mogućnostima, pružit ćemo potporu pri organizaciji razgovora s kandidatima u njihovoj matičnoj zemlji.

Sudjelovanje u sajmovima poslova u Hrvatskoj i inozemstvu

Uz potporu EURES-a možete sudjelovati na Europskim danima poslova u Hrvatskoj ili drugim članicama, kao i online. Na vaš ćemo zahtjev i u vaše ime predstaviti vaše potrebe za radnicima i mogućnosti zapošljavanja u vašem poduzeću na sajmovima u drugim državama ili online sajmovima poslova (European Online Job Days).

Financijske potpore kod zapošljavanja radnika iz drugih članica

Kandidati za vaša radna mjesta iz drugih zemalja članica Europske unije pod određenim uvjetima mogu dobiti financijska sredstva za putovanje na razgovor za posao u vašem poslovnom subjektu, za  preseljenje, jezične tečajeve i priznavanje kvalifikacija. Poslodavci iz kategorije malih i srednjih poduzetnika mogu zatražiti financijsku potporu kojom pokrivaju dio troškova osposobljavanja i pomažu novom zaposleniku, naučniku ili vježbeniku u snalaženju u novoj okolini.

Više informacija o dostupnim potporama možete pronaći ovdje, a za pomoć i savjetovanje oko apliciranja javite se najbližem uredu EURES-a.